štvrtok 18. septembra 2008

Väčšie právomoci českej polícii

Vstup na súkromný pozemok, do bytu, či domu
Česká polícia bude môcť od 1.januára 2009 vstúpiť bez povolenia na prehliadku do súkromného bytu, dokonca za použitia sily. Podľa doteraz platnej úpravy mohol policajt otvoriť "byt alebo iný uzavretý priestor" jedine v prípade, že na mieste je ohrozený niečí život alebo zdravie, hrozí väčšia škoda na majetku, či existuje dôvodné podozrenie, že sa na mieste nachádza mŕtvola.

Nový zákon, ktorý vstúpi do platnosti v januári, rozširuje túto právomoc i na prípady, kedy je vstup polície nevyhnutný kvôli odvráteniu "závažného ohrozenia verejného poriadku." V praxi to znamená, že polícia môže vtrhnúť do bytu, domu ak:
  • pálite na záhrade lístie a dym obťažuje vašu susedu
  • máte na večierku prílišný hluk
  • ak sa hádate s manželkou či frajerkou tak, že sa nedá vylúčiť násilie
  • ak vaša dcéra nahlási, že ju týrate
Na vniknutie do vášho bytu nemusí mať policajt žiadne povolenie od nadriadeného. V zákone nie je ani výslovne uvedené, že musí existovať podozrenie z páchania trestného činu. Až po akcii bude musieť policajt svoju činnosť spätne odôvodniť.

Použitie zneschopňujúcich a mechanických zbraní
Do praxe sa zavádza tzv. taser - čo je pištoľ vystreľujúca elektródy, ktoré osobe, proti ktorej je vedený zákrok ochromí kostrové svalstvo a paralyzuje ho. Podľa Amnesty Internationl v rokoch 2001 - 2007 zomrelo po použití tejto zbrane 227 ľudí. Zbraň je klasifikovaná ako "nesmrtiaca", no pre ľudí s chorobami srdca či osobami pod vplyvom drog môže mať použitie fatálne následky.
Policajt ďalej môže použiť aj akýkoľvek vrhací predmet, ktorý nemá chakrater zbrane - napríklad kameň, či palicu. V dnes platnom zákone smie policajt použiť len zbraň či donucovací prostriedok, na ktorého použitie bol vycvičený.

Vytláčanie autom
Okrem vytláčania koňom, či štítom bude môcť policajt použiť ako donucovací prostriedok aj motorové vozidlo.

Zamedzenie priestorovej orientácie
Pri transporte osôb, smie polícia dať zadržanému na hlavu kapucňu, či zatavené lyžiarske okuliare alebo iný prostriedok, ktorý mu znemožní sa orientovať v priestore.

zdroje:
novinky.cz
novinky.cz
dennik.cz

Žiadne komentáre: