streda 19. novembra 2008

Boje neonacistov s políciou v Litvínove

Zhruba 600 neonacistov sa 17.11.2008 snažilo preniknúť na rómske sídlisko Janov. V tom im chcelo zabrániť 1000 policajtov, vodné delo, slzný plyn a obrnené transportéry. Vo vzduchu lietal vrtuľník. Boje s políciou trvali asi tri hodiny, na oboch stranách je podľa údajov z médií sedem zranených, jednému neonacistovi odrhlo prsty na ruke, keď manipuloval s podomácky vyrobenou výbušninou. Jedno auto mestskej polície ľahlo popolom, domáci neonacistom pomáhali ukrývať sa a pašovať zbrane. Polícia obvinila 12 neonacistov z útoku na verejného činiteľa a výtržníctva.

Míting organizovala česká Dělnická strana, na ktorú české ministerstvo vnútra nedávno podalo návrh na jej rozpustenie. Bojov sa zúčastnili aj neformálne neonacistické organizácie Národný odpor a Autonomní nacionalisté.

Nechýbal ani bývalý "vodca" zakázanej Slovenskej Pospolitosti so šašovskými fúzikmi a koženým kabátom - Marián Kotleba.

info:
a-kontra.net - O válce v litvínovských ulicích, omalovánkách, rasismu každodenníh života a selhání antifašismu

sme.sk - Českí extrémisti sa tvrdo stretli s políciou
sme.sk - Medzi neonacistami v Litvínove bol aj Kotleba
idnes.cz - Lidé neonacistům tleskali. A bude hůř, soudí odborník na extremismus
idnes.cz - Policie obvinila po bitvě o Janov dvanáct extremistů
hn.ihned.cz - Bitva policie s neonacisty: 14 zraněných

Nesúhlasím s označením extrémista, keďže toto slovo je zo strany médií a štátnej správy zneužívané na označenie kohokoľvek s nonkonformným názorom. V uliciach Litvínova útočili neonacisti - pomenúvajmne veci pravými menami.

Žiadne komentáre: