utorok 18. novembra 2008

Tlačová správa kolektívu autonómneho priestoru Cibulka k policajnému zásahu

V noci z 14.-15. listopadu 2008 Policie ČR zadržela skupinu lidí, která dlouhodobě připravovala usedlost Cibulka k alternativnímu kulturnímu využití. Stalo se tak pod záminkou hledaní pachatele podezřelého z napadení starší ženy v pražských Košířích.

Na Cibulce se mělo konat promítání filmu, které přerušil agresivní útok policie. Nikdo zprvu nevěděl, že se jedná o policii, takže bylo několik osob vpuštěno do budovy. Než se policisté prokázali, tři lidé z kolektivu vylezli ze strachu na střechu, odkud kontaktovali své znamé. Ti, kteří otevřeli policistům, byli perlustrováni, nuceni stát čelem ke stěně a uráženi.

Posléze vylezli dva policisté na půdu objektu a všimli si žebříku. Ti, co seděli na střeše, zavřeli vikýř, aby se k nim nemohli útočníci dostat. Že se jedná o policii zjisťují lidé na střeše až ve chvíli, kdy jeden ze zasahujících policistů vikýř rozbijí. Policisté se je snaží potom údery do střechy přimět, aby slezli.

V tu chvíli se ozývá varovný výstřel a výkřik “Já tě z tý střechy sestřelím!”. Trvalo to asi dvě minuty, než policie na půdě zaregistrovala, že jsou lidé sedící na střeše ochotni slézt dolů. Když se tedy dostali ze střechy do prostoru půdy začali je policisté surově bít a nadávat jim za neuposlechnutí výzvy.

Potom se museli přemístit do spodních prostor, kde byli nuceni ležet obličeji k zemi. Byli opět biti: hlavou do zdi, kopanci, pěstmi a hlavně teleskopickými obušky. Postupně byli odváděni ven, šacováni a nakládáni do policejních aut.

Už v této chvíli se kolem usedlosti shromáždilo na 40 příznivců squattingu, kteří se snažili blokovat policejní auta, ve kterých měli být odváženi zadržení. Při potyčce srazil příslušník Policie ČR jednoho z nich na zem. Velká část policistů neměla viditelná identifikační čísla a nebylo jasné, kdo je velitelem zásahu, na což shromáždění hlasitě upozorňovali. Střet mezi squatery a policií pokračoval na mistním oddělení v ulici Běhounkova na Praze 5. Byli nasazeni i těžkooděnci. Pri této potyčce byli zadrženi dva z řad příznivců.

Celkově bylo tedy v souvislosti s “vyklizením” usedlosti Cibulka zadrženo asi 10 lidí, tři z nich byli následně obviněni z útoku na veřejného činitele. Jeden ze zatčených je v tuto chvíli stále v cele předběžného zadržení.
Útok na veřejného činitele je hlavním argumentem proti stíhaným i přesto, že všichni zadržení byli celou dobu surově mláceni, bez možnosti jakkoli ublížit plně vyzbrojeným policistům. O jednoho ze zatčených policisté zlomili dřevěnou lať, druhému vážně pohmoždili zápěstí teleskopickým obuškem. Přitom k takto brutálnímu zásahu, kde dokonce zazněl výstřel, nebyl žádný objektivní důvod. Byl také proveden bez souhlasu majitele.

Policejni násilí je velmi často skloňovaným tématem, pripomeňme si události z hudebního festivalu Czechtekk 2005, kde policisté, kteří pri zásahu prokazatelně pochybili, nebyli dohnáni k odpovědnosti. Obecně je trendem, že alternativní kulturní aktivity jsou potlačovány zakázy, někdy, jak se ukazuje, i násilím.
Požadujeme prošetrení celého incidentu, prošetření důvodu návštěvy Policie ČR na Cibulce a objektivního zdravotního stavu policistů, kteří měli být napadeni. Tento incident by neměl být zameten pod koberec, jako tomu bylo už tolikrát v minulosti a jak se to mnoha lidem nejlépe hodí.

Na dnešek, na 17 hodinu je svolána demonstrace na Palackého náměstí. Chceme na ní vyjádřit svůj nesouhlas se zničením jednoho alternativního prostoru, na kterém jsme po měsíce pracovali, a také poukázat na zostřující se represe vůči squatu Milada.

kolektiv Autonomního prostoru Cibulka

zdroj: czechtek.bloguje.cz
fotografie zo zásahu: blisty.cz

2 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Dikes BM za túto správu. Len by ma zaujímalo, či squat Cibulka bude pokračovať alebo je s ním koniec. A či boli podané trestné oznámenia voči polícii. Pretože inak to asi vyšetrovať nebudú.

Anonymný povedal(a)...

"Na Cibulce se dál bydlet nebude. Podle jednoho ze squaterů dostali její obyvatelé od správkyně objektu ultimátum na vyklizení, pokud se chtějí vyhnout trestnímu oznámení za nedovolené užívání cizího majetku."
pozri: Report: Demonstrace za Cibulku na Palačáku