štvrtok 8. januára 2009

Ďalšie totalitné obmedzenie v ČR - Zákaz maskovania sa na demonštráciách

Půjdete-li na demonstraci, nechte doma šály, šátky, kukly, ale i masky. Od 1. ledna je v průběhu protestu nesmíte mít na hlavě, protože tím policii ztěžujete identifikaci a to je nově důvod k okamžitému rozpuštění demonstrace. Ochránci lidských práv jsou tím pobouřeni.

Maskovaní extremisté, příznivci alternativní kultury milující karnevaly v maskách, ale také zemědělci ozdobení gumovou karikaturou Václava Klause či muslimky v tradičních burkách. Těch všech se dotýká změna v zákoně o právu shromažďovacím, která začala platit s novým rokem.
...
S tím nesouhlasí ochránci lidských práv. Změna podle nich útočí na právo na soukromí pokojných demonstrantů, navíc je hází do jednoho pytle. Stát podle tohoto výkladu všechny zamaskované demonstranty automaticky považuje za podezřelé.

celé na: idnes.cz

znenie:
274/2008 (ČÁST DVACÁTÁ, Změna zákona o právu shromažďovacím, Čl. XXVIII)
je zmenený tento zákon

2 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

ako je to na slovensku? aj tu to platí alebo nie?
nevieš náhodou?

Anonymný povedal(a)...

„§ 7 sa dopĺňa odsekom 4, ktorý znie: „(4) Účastníci zhromaždenia nesmú mať svoju tvár zakrytú spôsobom znemožňujúcim ich identifikáciu, ak je proti nim vykonávaný služobný zákrok príslušníkmi Policajného zboru.“

v CR platila do 1.1.09 prave taka ista uprava ako u nas. Od 1.1.09 sa u nich zrusil cast "ak je proti nim vykonávaný služobný zákrok príslušníkmi Policajného zboru.“ cim vlastne zakazali maskovanie sa.

inak clanok s touto problmatikou hned po novele vysiel na webe PA:
https://www.priamaakcia.sk/?action=view_article&id=318