pondelok 12. januára 2009

Polícia aktivistom v Grécku: "Svine, bastardi, zabijeme vás!


Prišlo mailom od aktivistu priamo z Grécka, redakčne upravované:

Z nedele na pondelok 5.1.2009 o 3tej rano zaútočila skupina neznámych útočníkov na policajnú stanicu blízko univerzity Politechnium v aténskej štvrti Exarchia. Po streľbe z automatických zbraní MP-5 (rovnaké zbrane má vo svojej výzbroji aj grécka polícia) zostal na mieste ťažko ranený 21 - ročný policajt, ktorý momentálne zápasí v nemocnici o svoj život (jedna guľka zasiahla oblasť blízko srdca). Celý incident netrval viac než minútu a grécka polícia našla 27 vystrelených guliek, hovorí sa o trojici útočníkov.
Vzápätí nato vtrhli policajné jednotky do centra štvrte Exarchia, ktorá je známou baštou anarchistov a nonkonformných ľudí. Priamo v centre štvrte bol zastrelený aj Alexandros, na mieste je doteraz improvizovaný pomník s kopou kvetín, futbalových šálov a "spomienkovým múrom" plným graffity, venovaní a odkazov. Aj po 3 - tej ráno bolo na tomto mieste mnoho mladých ľudí, pretože nočný život v Aténach končí až s prichádzajúcim ranným svitaním...
Policajné jednotky,presnejšie ťažkoodenci sa na mladých ľudí vrhli a s výkrikom "svine, bastardi, zabijeme vás" začali mlátit ľudí hlava-nehlava, rovnako začali vnikať do barov a pohostinstiev a vyťahovať von "podozrivých". O brutalite polície svedčí fakt, že niekoľko dievčat, ktorým bolo 15, muselo vyhľadať lekárske ošetrenie. Na policajné stanice bolo predvedených 75 zadržaných, ktorí boli po pár hodinách prepustení. Polícia našla 1 nôž...
Počas dňa začali razie v bytoch prominentných anarchistov. Boli zaistené "dôkazy": počítače, propagačné materiály, palice s vlajkami, plynové masky, kanister benzínu a jedna legálne držaná zbraň. 8 osôb sa bude zodpovedať pred priestupkovým konaním. Zatiaľ nič vážne, polícia márne hľadá dôkazy, ktoré by usvedčovali anarchistov z teroristickej činnosti. Zatiaľ v súvislosti s pondelňajším nočným incidentom nebol nikto zatknutý. Anarchistické hnutie sa od nočného útoku dištancovalo. Informácie sú často protichodné a špekulatívne, hlavne čo sa týka tých oficiálnych... Celý incident taktiež vyvoláva kopec nezodpovedaných otázok.
Počas pondelka tiež polícia uzavrela celú štvrť Exarchia a ľudí, ktorí v nej preukázateľne nebývali, podrobovala perlustrácii a prehliadkam. Veru, v tento deň chodiť po uliciach a "vyzerať ako anarchista" bolo značne nebezpečné.
Zvýšený výskyt polície a perlustrácií bol tiež zaznamenaný v okolí sociálnych centier. Je úplne jasné kam tieto aktivity polície smerujú. Až doteraz nemala polícia presné databázy aktivistov a strašiak terorizmu už nejaký čas ospravedlňuje obmedzovanie demokratických slobôd. Na ktoré sú Gréci obzvlášť citliví. Rovnako vláda a polícia až doteraz nenachádzali dostatočné ospravedlnenie na represiu proti novému sociálnemu hnutiu, ktoré sa tu pomaly, ale isto začalo utvárať po búrkach pouličných nepokojov a s ktorým vo veľkej miere sympatizuje aj spoločnosť. Teraz ten dôvod však už majú. Povedzme si na rovinu, jediný komu sa pondelňajší nočný útok hodí, su vláda a jej represívny aparát.
Na utorok 6.1. zvolali občania Exarchie na jej námestie protest proti uzatvoreniu štvrte a prítomnosti policajných jednotiek v nej. Požadovali voľný pohyb, stiahnutie policajných jednotiek a zrušenie policajnej stanice. Vyše 500 občanov prišlo vyjadriť svoj protest a celá akcia sa obišla bez násilných incidentov. Ešte v tú noc sa policajné jednotky stiahli a celú štvrť teraz monitorujú iba skupiny policajtov v civile...
Polícia taktiež začala používať proti demonštrantom nový vojenský plyn. Ten starý, slzný, došiel už v prvých dňoch nepokojov a tento nový importovaný z Izraela má nervovo-paralyzujúce účinky a vyvoláva zvracanie ešte druhý deň.
Zaujímavou perličkou je taktiež, že sa v uliciach atén začali objavovať ručne písané plagáty, obviňujúce maskovaných demonštrantov z toho, že sú agentami amerického imperializmu a rozbíjaním výkladov chcú položiť na nohy domácu ekonomiku a otvoriť tak bránu pre expanziu monopolov a nadnárodných korporácií. Veru, v mediálnej a informačnej vojne proti anarchistickému hnutiu sa môžme dozvedieť všeličo.
Grécki anarchisti sa však nevzdávajú, naopak - začali sa organizovať k obrane sociálnych centier, neustále sa rodia nové kolektívy a iniciatívy na podporu väznených aktivistov. V piatok bude ďalšia veľká demonštrácia na podporu väznených. Prihliadnuc k tomu, ze v Portugalsku bol zastrelený ďalší mladistvý, tak ako pred časom tu, sa ich boj internacionalizuje. A grécki anarchisti znovu začínajú volať po solidarite po celom svete. Ukážme im, že ich boj je aj našim bojom...

S pozdravom - Grécko je všade!
JEDINÝ TERORISTA JE ŠTÁT!

3 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

dalo sa čakať že sa opresívna moc podujme k takýmto krokom.

Anonymný povedal(a)...

vďaka za preklad!

Anonymný povedal(a)...

ziadny preklad nebol, je to od Slovaka co je v grecku...