štvrtok 22. januára 2009

Spomienkové akcie na Jana Kučeru na Slovensku

Bratislava:
V klube Obluda bola na 17.1. naplánovaná Memorial "party." Na úvod sa premietol film Defiance, ktorý podľa skutočnej udalosti dokázal, že fašizmus, tak ako každý totalitný systém drží pohromade iba pasivita a čakanie na spasenie od nejakej vyššej moci či času. V momente keď sa však proti nemu postaví na odpor organizovaná sila obyčajných ľudí, je možné úspešne bojovať za vlastnú slobodu.
Po premietaní sa spustil 52nd St.System z Bratislavy a zahral množstvo antifašistických hitov, vrátane obľúbených piesní Jana Kučeru, ktorého pamiatku pripomínali transparenty, či jeho fotografia a niekoľko zapálených sviečok.
Nezabudneme.

Trenčín:
Trenčianski antifašisti nezabudli na minuloročnú tragickú udalosť, pri ktorej bol smrteľne zranený Honza Kučera, antifašistický skinhead z Příbrami. Spomienková akcia začala výlepom plagátov upozorňujúcich verejnosť na udalosti z minulého roka. V texte si mohli ľudia nájsť taktiež mená ďalších obetí neonacizmu a oboznámili sme ich tiež s novou taktikou neonacistov, ktorá spočíva vo venovaní sa témam, ktoré na prvý pohľad zhubné myšlienky neonacizmu neobsahujú. Hlavná spomienka sa uskutočnila symbolicky na pamätníku obetiam umučeným počas Druhej svetovej vojny fašistickými vrahmi. Prítomní zapálili sviečky, prednesený bol prejav a následne si účastníci spomienkovej akcie uctili nielen Honzu, ale aj ostatné obete neonacizmu symbolickou minútou ticha.

Žilina:
Takisto v tomto meste si 17.1. pripomenuli Jana na Mariánskom námestí, kde položila kvety a zapálila sviečky približne sedemdesiat-členná skupina účastníkov akcie. Takisto boli rozložené transparenty venované Janovi Kučerovi a obete neonacizmu si prítomní uctili minútou ticha. Celú túto pokojnú akciu znepríjemňovalo svojou prítomnosťou niekoľko policajných áut. Spomienka na mladého zavraždeného chlapca je asi niečo také nezvyčajné, že je potrebný dohľad predstaviteľov moci.

ďalšie fotky z akcií tu
plagáty tu

Žiadne komentáre: