nedeľa 15. marca 2009

Pápež napísal článok pre ultrapravičiarov, zistil Spiegel

Okolo pápež Benedikta XVI. sa rozvíja nová aféra.

Internetový portál renomovaného časopisu Der Spiegel uviedol, že Benedikt XVI. ešte ako kardinál Joseph Ratzinger napísal v roku 1998 článok, ktorý bol uverejnený v rakúskom zborníku vydanom v nakladateľstve Aula - a to je spojené s extrémne pravicovými kruhmi.

Spiegel vychádza z korešpondencie medzi Vatikánom a samotným nakladateľstvom zo Štýrskeho Hradca. Neprináša však presnejšie informácie o obsahu pápežovho článku v časopise Die Aule.

Prvá správa o Ratzingerovom príspevku do zborníka s názvom "1848 - dedičstvo a záväzok" sa objavila už vo februári. Hovorca viedenského arcibiskupstva vtedy nepríjemnú kauzu vysvetľoval tým, že nakladateľstvo použilo kardinálov článok zjavne bez zvolenia autora.

Spiegel však teraz získal list bývalého Ratzingerovho tajomníka Josefa Clemensa z 30. septembra 1997, v ktorom dáva súhlas s vytlačením článku v mesačníku Die Aule priamo "z poverenia pána kardinála Ratzingera".

Dotyčný extrémistický časopis už pred tromi rokmi vyvolal v Rakúsku škandál, keď jeho vydavateľ Herwig Nachtmann vychvaľoval článok popierača holokaustu Waltera Lüftla.

celé na aktualne.sk

Žiadne komentáre: