utorok 28. júla 2009

Boj o Amazonii, který by měl inspirovat celý svět


Zatímco svět nervózně sleduje povstání v Íránu, jedno mnohem důležitější povstání prakticky přehlíží, i když jeho výsledek bude určující pro osud váš i můj.
V hloubi amazonského deštného pralesa se ti nejchudší lidé planety postavili těm nejbohatším, aby bránili ekosystém, bez něhož nikdo z nás nemůže žít. K vítězství nad ropnými koncerny měli jen dřevěné oštěpy a morální sílu – a přesto, alespoň zatím, vyhráli.
Tohle je příběh, jak se to stalo – a jak bychom jejich boj měli vnímat: Peruánský pravicový prezident Alan Garcia počátkem letošního roku prodal nadnárodním ropným koncernům práva na průzkum, kácení a těžbu takřka na 70 procentech peruánské Amazonie. Garcia totiž považuje prales za mrhání zdroji a o tamních stromech se jednou vyjádřil s tím, že tam „miliony hektarů dřeva leží ladem“.
Garciův plán měl jen jednu malou chybičku: nepočítal s původními obyvateli, kteří v Amazonii žijí. Byli prvními obyvateli Ameriky, prvními obětmi genocidy už od dob příchodu konkvistadorů. Jsou slabí, nemají střelné zbraně, sotva kdy viděli elektřinu. Vláda se neobtěžovala se s nimi radit: co by jí přece tlupa indiánů mohla udělat?

celé na czechfp.cz

Žiadne komentáre: