pondelok 3. augusta 2009

Veľká Británia: Prisťahovalci ktorí sa zúčastnia protivojnových protestov, nedostanú pas

…nedostane britský pas“ – v tomto duchu se nese nová politika britského ministerstva vnitra vůči přistěhovalcům. Pokud budou přistiženi při protestech proti akcím britské armády, může jim být odmítnuto občanství, což je krok silně kontroverzní, neboť Británie právo na protest uznává jinak už tradičně.
Ministr vnitřní bezpečnosti Alan Johnson hodlá v nejbližších dnech zahájit sérii konzultací, aby dosáhl toho, že při rozhodování o osudu přistěhovalců už nebude hrát hlavní roli jejich kvalifikace či schopnosti, ale i chování. „Špatné chování bude trestáno, a jen ti, kdo nasbírají dostatek bodů bude mít právo na britský pas,“ citoval ho bulvár. Zatímco ministr účast na protiválečných protestech výslovně nezmínil, má právě toto být jedním z příkladů „špatného chování“.
Nový systém také prodlužuje lhůtu, po níž musí uchazeč o britský pas v Británii pracovat, z pěti na deset let.
Je to nejspíš reakce na incident z počátku letošního roku, kdy byly jednotky vracející se z Iráku v Lutonu vítány zástupy muslimů, kteří měli plakáty s nápisy „Řezníci“ či „Zvířata“. Není ale zřejmé,. Zda v tomto případě demonstranti byli přistěhovalci, a tak se na ně nové restrikce vztahovat nebudou.

zdroj: czechfp.cz

Žiadne komentáre: