nedeľa 20. septembra 2009

Squateři obsadili v Londýně luxusní dům za šest milionů liber

Skupina britských "alternativců" udělala z domu za šest milionů liber avantgardní umělecké dílo. Zatímco původní majitelé chystají žalobu, squateři na sebe přitáhli pozornost médií. Tu budovu měli vyhlédnutou zhruba šest měsíců. Nikdo odtud nevycházel a nechodila sem žádná pošta. Bylo jasné, že dům nemá obyvatele, a tak se jedné říjnové noci rozhodli vniknout dovnitř.

Vzali si žebřík a vylezli do prvního patra na balkon, kde ke svému údivu našli otevřené dveře. Třicetipokojový dům v hodnotě šesti milionů liber (zhruba 200 milionů korun) byl v tu chvíli jejich.

Tak popisuje partička squaterů a umělců, která si říká Da! Collective, obsazení domu v Upper Grosvenor Street, jedné z nejhonosnějších částí Londýna.

Budova z osmnáctého století, na které dnes vlaje anarchistická zástava, se nachází poblíž Hyde Parku, hned vedle těch nejdražších restaurací. Za protějším rohem je americká ambasáda. Vchod do domu je lemován dvěma mramorovými sloupy; dál za dubovými dveřmi je bezpočet rozlehlých místností. Ty jsou plné matrací, spacáků, oblečení a ruksaků nebo alternativních uměleckých instalací.

Noví majitelé označili budovu za "organický prostor". Považují ji totiž za umělecký objekt, kam může přijít kdokoli, jenž by chtěl přispět vlastním nápadem.

"Jelikož je dům společným projektem, lidé tu můžou tvořit a pracovat, dokud to bude možné,“ uvádí v rozhovoru pro list Evening Standard jedna z obyvatelek, Stephanie Smithová.

celé na: idnes.cz

Žiadne komentáre: