štvrtok 2. septembra 2010

Medzinárodná výzva za deň akcií na podporu Alexeia a Maxima


28. júla 2010 viac než 200 mladých antifašistov/tiek a anarchistov/tiek spontánne demonštrovalo pred radnicou predmestia Chimki v Moskve. Demonštrovali na obranu Chimkinského lesa, ktorý bol v tom čase ohrozovaný ťažbou kvôli potrebám veľkého biznisu. Táto demonštrácia, pri ktorej bolo rozbitých niekoľko okien, si zaslúžila veľkú pozornosť verejnosti. Úrady reagovali vlnou represie. Nasledujúci deň po demonštrácii boli zatknutí dvaja známi sociálny aktivisti Alexei Gaskarov a Maxim Solopov. Hrozí im sedem rokov za mrežami za výtržníctvo napriek tomu, že neexistujú žiadne dôkazy o ich spoluvine v ilegálnych aktivitách. Medzitým polícia pokračuje pri hone a obťažovaní ostatných aktivistov, predovšetkým tých, ktorí sú aktívny v antifašistickom hnutí.


Kampaň za záchranu Chimkinského lesa už trvá posledné tri roky. Autority sa rozhodli postaviť časť plánovanej diaľnice na mýto medzi Moskvou a Sankt Peterburgom, ktorá bude prvou svojho druhu v Rusku, práve cez tento les. To by viedlo k zhoršeniu podmienok životného prostredia v regióne, a lokálny obyvatelia a moskovčania by boli zbavení ďalšej rekreačnej zóny. Napriek dostupnosti alternatívnych trás, ktoré by si nevyžadovali holorubné vyťaženie lesa a napriek ráznym protestom ekológov a bežných občanov proti plánovanej trase, úrady dlhú dobu ignorovali hlas spoločnosti a pri viacerých príležitostiach prijali opatrenia na potlačenie svojich kritikov.

Chimkinské orgány a dodávateľ diaľničného projektu používali násilie a iné taktiky proti obrancom Chimkinského lesa. Odmietli dať povolenia na protestné demonštrácie, naverbovali nacionalistických rváčov, aby rozbili pokojný protestný tábor organizovaný ekológmi a lokálnymi obyvateľmi, a nelegálne zatýkali a bili reportérov pokrývajúcich túto záležitosť. Približne dva roky dozadu bol Mikhail Beketov, vedúci redakcie časopisu Khimkinskaya Pravda a kritik lokálnych úradov ťažko zbitý neznámymi osobami; tento útok zanechal Beketova trvale zdravotne postihnutého. Grafický návrhár ďalších lokálnych opozičných novín Sergei Protozanov bol zavraždený šesť mesiacov neskôr v podobnej situácii.

Po demonštrácii konanej 28. júla rozpútala ruská polícia nevídaný policajný záťah proti antifašistom. Ľudia, ktorí hoci len raz prišli do pozornosti Centra pre prevenciu od extrémizmu a FSB (Ruská tajná služba) za ich spoluúčasť v antifašistickom hnutí boli násilne odvedení na vypočúvanie. Vo viacerých prípadoch boli podrobení tvrdému fyzickému nátlaku, aby ich prinútili podať také svedectvo aké požadovali vyšetrovatelia. Okrem toho boli vykonané nelegálne kontroly v ich bytoch. Všetky tieto akcie zo strany orgánom činných v trestnom konaní porušujú ruské aj medzinárodné právo.

Vystrašení početnými a narastajúcimi protestmi proti ťažbe Chimkinského lesa urobili úrady nakoniec nejaké ústupky, keď súhlasili, že preskúmajú vhodnosť plánovanej trasy pre túto diaľnicu. Avšak to neznamená víťazstvo. Alexei Gaskarov a Maxim Solopov sú ešte stále bezdôvodne v policajnej väzbe. Sú to rukojemníci ruských úradov.
Na konci septembra prebehne ďalšie konanie v ich prípade. Sudca rozhodne, či ich budú naďalej držať v policajnej väzbe až do ukončenia vyšetrovania a súdneho konania. Každý komu záleží na osude týchto dvoch mladých mužov musí urobiť všetko čo je v jeho/jej silách, aby boli prepustení na slobodu. Kampaň za Oslobodenie chimkinských rukojemníkov vyzýva ľudí z celého sveta, aby zorganizovali dni akcií od 17. do 20. septembra a tlačili tak na ruské úrady, aby prepustili Alexeia a Maxima.

Žiadame vás, aby ste robili protestné demonštrácie pred veľvyslanectvami Ruskej federácie, konzulátmi, obchodnými a kultúrnymi centrami, ako aj na verejných akciách a koncertoch, ktoré majú niečo spoločné s Ruskom. Tiež vás žiadame o zasielanie faxov, e-mailov a protestných listov súdu, prokuratúre a ruským politikom. V blízkej budúcnosti vás budeme informovať o adresách, kde môžete zasielať svoj protest ako aj o ďalších detailoch pokračujúcej represie v Rusku. Tieto informácie nájdete na našej webovej stránke http://khimkibattle.org v anglickom, nemeckom, ruskom a francúzskom jazyku.

Pridajte sa k našej kampani!

Kampaň za prepustenie chimkinských rukojemníkov

+7 (915) 053-5912* info@khimkibattle.org * http://khimkibattle.org

Žiadne komentáre: