utorok 6. januára 2009

Britští policisté se změnili v hackery

Britská policie v tichosti zahájila bez povolení soudu sledování internetu podezřelých osob, což vyvolává ostrou kritiku obhájců lidských práv.
Jak píše britský list The Times, rozhodnutí, podle něhož smí policie monitorovat provoz na síti konkrétních osob, bylo radou ministrů EU přijato loni v prosinci, aniž by vzbudilo nějaký větší rozruch. Policie měla podobná práva už dříve, nicméně nynější pravidla umožňují mnohem širší sledování. Stačí k tomu fakt, že policie dojde k přesvědčení, že dotyčný páchá trestný čin, za který by mu mohlo hrozit vězení přes tři roky.
Policie přitom postupuje několika způsoby. Dotyčnému může být zaslán e-mail s virem, který následně může policii předávat třeba obsah e-mailové pošty či seznam webových stránek, které „podezřelý“ navštěvuje. K těmto údajům se ale policie může dostat i přes využívání bezdrátových sítí. Lze ale použít i program, který si zapamatuje, jaké klávesy dotyčný mačkal.
The Times s odvoláním na člena Asociace policejních důstojníků uvádí, že v letech 207 až 2008 britská policie hacknula 194 počítačů – 133 z nich bylo domácích, 37 počítačů v kancelářích a 24 počítačů používaných v hotelových pokojích.
Obhájci lidských a občanských práv vyjadřují silné obavy, že tento systém, který už nevyžaduje povolení soudu, se bude neustále rozšiřovat a o další krok nás přivede k policejnému státu.

zdroj: czech free press

Žiadne komentáre: