streda 21. januára 2009

Rusko: Vražda obhájce antifašistů

V pondělí 19. ledna byl v Moskvě za bílého dne nedaleko zastávky metra zastřelen právník a antifašista Stanislav Markelov, který mimo jiné pomáhal dostat do vězení válečného zločince z Čečny či bránit u soudu stíhané antifašisty.

Dopis od jeho kamarádky:
Ahoj,
dnes, v centru Moskvy, byl zastřelen náš přítel, antifašista a velmi dobrý právník Stanislav Markelov. Někteří z vás ho znali osobně.

Tuto informaci si můžete vyhledat v tiskových agenturách, protože byl opravdu známý, zejména díky případu důstojníka Buďanovova. Markelov v něm hájil stranu oběti (Buďanov znásilnil a zabil čečenskou dívku).

Nerada bych ale, aby se zapomínalo na to, že Stanislav byl antifašista. Zastupoval například matku zavražděného antifašisty Alexandera Rjuchina. Také pomáhal mnoha dalším antifas, kteří byli stíháni policií.

Je to ohromný šok. Nevíme, kdo to mohl udělat. Může to mít vztahk případu Buďanovova, ale mohlo jít také o neonacisty, ačkoli vražda na ně vypadá příliš profesionálně. Nikdy ale nevíte..

Markelov byl zastřelen nedaleko zastávky metra Kropotkinskaja, když odcházel z tiskové konference. Spolu s ním byla zavražděna ještě jedna žena (Anastasia Baburovova - pozn. BM), novinářka listu Novaja Gazeta. Útočník ji zastřelil, když se ho pokoušela zadržet.

celé na: csaf.cz

V Groznom, Petrohrade a v Moskve sa v súvislosti s vrždou uskutočnili demonštrácie, niekoľko ľudí bolo zatknutých poriadkovými silami OMON, zbitých a následne prepustetných bez obvinenia.

zdroj: libcom.org/forums

2 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

V tom Rusku je tá situácia stále horšia a horšia.

R.I.P.

Anonymný povedal(a)...

http://s304.photobucket.com/albums/nn192/Claudia-Bohemia/Commemoration%20%20of%20russian%20journalists%20Anastasia%20Ba/