utorok 17. novembra 2009

Ďalšie smutné správy z Moskvy


Včera ráno, v pondelok 16. novembra, bol pri vchode svojho domu zastrelený 26-ročný Ivan Chutorskoj. Toto meno nebolo všeobecne známe, avšak bol jedným z pilierov ruského antifašizmu a ľavicového aktivizmu. Predovšetkým bol známy ako jeden z neformálnych vedúcich osobností mladého antifašistického hnutia a ako jeden zo zakladateľov R.A.S.H. (Red and anarchist skinheads) v Rusku - komunity antifašistických skinheadov, ktorá zastáva ľavicové názory. Väčšine jeho priateľov je jasné, že za jeho vraždou stoja neonacisti.

Ivanove údaje, fotky a adresa, rovnako ako informácie o iných antifašistoch sa niekoľkokrát objavili na neonacistických weboch, vyzývajúc na ich likvidáciu.
Toto bol už štvrtý pokus o Ivanovu vraždu, nanešťastie úspešný. Po prvýkrát naňho neonacisti zaútočili v roku 2005. Tento incident bol natočený kamerou a objavil sa v dokumentárnom programe „Ordinary antifascism“. Neskôr si Ivana útočníci počkali v bráne jeho domu, bodli ho do krku skrutkovačom a niekoľkokrát udreli do hlavy bejzbalovou palicou - Ivan však akoby zázrakom prežil. Tretí útok sa odohral v januári 2009, Ivana počas pouličnej bitky bodli do žalúdka - toto zranenie sa mu stalo takmer osudným, no opäť prežil. Keď všetko ostatné zlyhalo, neonacisti sa uchýlili k strelným zbraniam.

Ivan bol zodpovedný človek s obrovským srdcom, ktorý bol vždy pripravený pomôcť svojim priateľom. Bol príkladom nezlomnej vôle a odvahy, ktorý ostal verný svojim ideálom až do úplného konca. Zaradenie Ivana do jednej zo skupín by mohlo zavádzať - bol rešpektovaný a uznávaný každým v scéne, všetci ho brali za svojho. Ivan považoval sám seba za R.A.S.H. Skinheada, čo však nebránilo apolitickým a patriotickým Moscow Trojan Skins aby ho brali za jedného z nich. Anarchisti zase samozrejme radili Ivana medzi seba - je pravda, že Ivan zastával antiautoritárske a sociálne postoje a bol vždy pripravený poskytnúť ochranu anarchistickým akciám. Nežil však pre aktivizmus, žil pre ulice a pre punk-rock.

Vinníci budú potrestaní - urobíme pre to všetko, čo budeme môcť. Našou úlohou je pokračovať v aktivitách, ktoré Ivan začal.

zdroj tu
finančná podpora rodine je možná tu
AKTUALIZÁCIA 18.11.2009: rozsiahlejší článok vyšiel aj na antifa.cz - V Moskvě zabit další antifašista

BelzebubMedia chce týmto vyjadriť hlboký smútok a sústrasť Ivanovej rodine a kamarátom.

26 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Stay rude, stay rebel! ///

Anonymný povedal(a)...

R.I.P. comrade

Anonymný povedal(a)...

rozsirene info v anglictine
http://chtodelat.wordpress.com/2009/11/17/antifa-and-leftist-activist-ivan-khutorskoi-murdered-in-moscow/

RIP kamo.

Anonymný povedal(a)...

no a podla dalsich info bol zabity strelou priamo do hlavy vo vchode do jeho bytovky okolo 21.00 vcera 16.11.

http://img21.imageshack.us/img21/2604/567yk.jpg
http://img27.imageshack.us/img27/111/kostolom1.jpg

Anonymný povedal(a)...

Proč nadáváte na RASH, ale pak je velebíte?

R.I.P. povedal(a)...

R.I.P.



Milý Anonymný,
choď do piče ty skurvysyn a nepleť sem ten spolok negramotných debilov čo si hovoria "RASH" CS.
Ďakujem.

positive povedal(a)...

Anonymny ty sa uz odjeb niekam. skupinu "RASH" CS nemozes NIKDY porovnat s takym clovekom ako bol Ivan. uz sem prosim ta nepis.

R.I.P. kamarat..

Anonymný povedal(a)...

RASH a "RASH" ČS je odkedy jedno a to isté?

RIP/GNWP

Anonymný povedal(a)...

Je rozdil mezi ´´RASH´´-(bolseviky) jako jsou rash CS, a pravymi RASH, jako byl podle vsech informaci Ivan, tedy anarchistu a zkratka levicove a socialne smislejicich lidi. Ono neni RASH jako RASH, stejne neni apolitik jako apolitik, viz ceska scena..zname to vsichni;-)
.
.
R.I.P. Ivan

BM povedal(a)...

Velebime RASH? Ide o preklad vydanej spravy a bolo by velmi neprofesionalne a neslusne, vynechat cast spravy len preto, ze s tymto spojenim nesuhlasime.

BM povedal(a)...

A este poprosim aby ste sa zdrzali zbytocnych nadavok. Dik

Anonymný povedal(a)...

To co se mu stalo mě mrzí. RIP, kámo.

Jsem anarchista a jsem ve spojení s RASH CS. A rozhodně nejsem negramotný debil.

Kaktus

Anonymný povedal(a)...

Já se nerad škatulkuji ale asi jsem sociální demokrat(ne paroubkovec-myslím ideově)a rozhodně antifašista,každopádně toho člověka obdivuji,vůbec bejt antifašista v rusku(moskvě)je hrdinství samo o sobě.
R.I.P Ivane a obrovskej respekt!
Fuck nazibastard,fuck fašo-Putin

Anonymný povedal(a)...

Pozrite sa ake maju bannery RASH Rusko:

http://www.redskins.ru/modules.php?name=userbars

a tiež si všimnite druhy maly banner RASH Rusko aké symboly sa to tam striedajú?:

http://www.redskins.ru/modules.php?name=links

Vaši "negramotní debili"

BM povedal(a)...

Pravdupovediac nic moc. Lenin, Trockij.. Stale si stojim za tym, ze vynechat to umyselne by nebolo poctive. S myslienkou RASH nesuhlasim ani nebudem. A to myslim, nehovorim len za seba.

ale tato sprava je aj tak o niecom inom.

Anonymný povedal(a)...

R.I.P. povedal(a)...

Sa spamätaj honosko a spravas sa jak nacionalista.
Jediny negramotní si ti DDD

Anonymný povedal(a)...

Nech maju symboliku akukolvek, myslim ze v komunite ruskych RASH moc clenov leninistickych stran a organizacii nebude ;) a ani na take zoskupenia neodkazuju na strankach narozdiel od "RASH"-CS...

Anonymný povedal(a)...

Z članku na antifa.cz to musel byt velmo dobry clovek nech odpociva v pokoji

a presne neni rash ako rash neviem preco chlapci z "rash".cs hladaju v kazdom anarchistovi "bolsevika"

R.

Anonymný povedal(a)...
Tento komentár bol odstránený správcom blogu.
Anonymný povedal(a)...

prava tvar nazi zmrdov.... vrahovia!!! je jedno z akej krajiny pochadzaju. v rusku je to uz velmi velmi zle s tymi vrazdami pachanymi fasistickymi hajzlami, ale budeme cakat dokym sa to nezacne diat aj u nas?
o com je slovenska pospolitost a podobne spolky degenerovanych ludi?
hlasaju nenavist, ktora usti zas len do jednoho do nasilia... beat them all.

Anonymný povedal(a)...

Už ma to naozaj nebaví, ale kde chodí jeden z pisateľov na to, že RASH ČS hľadá za každým anarchistom boľševika? Akože úlohou RASH je boľševizovať anarchistické hnutie? Vôbec nechápete, že nikto nechce nikoho meniť. Preboha však si prečítajte diskusie a nestrašte ľudí nálepkami.

Anonymný povedal(a)...

V jednote je sila v Rusku to pochopili ,len tu nie.

Anonymný povedal(a)...

Fakt nic v zlom, ale vy chcete spojit dva smery, ktore su v zasadnych bodoch rozdielne. Co je mozno momentalna vyhoda, ale katastrofa do buducnosti, ked bude prave na tych to bodoch zalezat. Niekto to chape, niekto nie. Moj nazor. A vazne toto nie je diskusia o RASH.

Anonymný povedal(a)...

boha nechapem
RASH CS sa parazituje este aj na mrtvom cloveku hamba vam!!!

BRANECKO

Anonymný povedal(a)...

R.I.P. kamarát.
Je mi ztoho zle akí arogantný tupci tu vistupuju ako RASH-eri. Do tochto stlpca komentarov je fakt odveci dávať hlaski typu - Proč nadáváte na RASH, ale pak je velebíte? - trocha pouvažuj nadsebov. // Každému anarchistovi prídeprinajlepšom zle ztoho - čo RASH CS prezentujú a ako sa tu snažia zakaždúcenu obhájiť to svoje. Máte vôbec šajnu o udalostiach v rusku, v kronstadte, v španielsku, ukrajine či bulharsku ??? to sotva. V česko-slovencine mame dostupných mnostvo tytulov ktoré sú viac než postačujúce na to, aby človek sa spametal. RASH CS - hanba vám, hanba že do týchto komentárov ste vsunuli to svoje. hanba !!!

Anonymný povedal(a)...

BM bi som ťa poprosil, aby si dobudúcna takéto smutné správi nepovolil komentovať. /dúfam, že to dobudúcna čo najdlhšiu dobu nebude.

úprimnú sústrasť Ivan-ovej rodine i priatelom,

Rimavskí Anarchistický SkinHead.