piatok 13. novembra 2009

Rozhovor so študentami okupujúcimi Viedenskú Univerzitu


Rakúsko zažíva v týchto týždňoch masívnu vlnu študentských protestov. Náhodne sme oslovili dvoch mladých študentov Viedenskej Univerzity(Universität Wien), Patricka a Benjamina, aby nám objasnili ich pozadie a priebeh.
Tento rozhovor vznikol 30.10.2009 v „Press centre“ obsadenej Viedenskej Univerzity, len pár metrov od okupovanej sály Audimax.

Čo bolo hlavným - prvým dôvodom, ktorý viedol študentov k protestom?
No, našťastie, je v Rakúsku stále viac a viac študentov. Čo ale znamená, že ľudia musia viac bojovať, lebo situácia na univerzitách sa každým rokom zhoršuje. Takmer všetky prednášky sú preplnené, napríklad prvá uvítacia hodina pre študentov práva bola v miestnosti určenej pre 800 študentov, zapísaných bolo 1 600. Práve to bola prvá poslucháreň, ktorú sme začali okupovať.

Uskutočnili sa nejaké protestné akcie ešte pred tým, ako ste začali okupovať univerzity?
Všetko to vlastne začalo už deň pred tým na Akadémii výtvarných umení vo Viedni (Universität für angewandte Kunst Wien). Nasledujúci deň sa stretli nejakí študenti z Viedenskej Univerzity so študentmi z Akadémie umení a šli spolu do priestorov školy. Zamierili do miestnosti C1, ktorá je druhou najväčšou posluchárňou na Viedenskej Univerzite, a usporiadali pokojný protest. Odtiaľ sa vybrali do parku aby sa stretli ešte s nejakými ľuďmi, ktorí mali záujem zúčastniť sa. Spoločne sa rozhodli, že pôjdu protestovať priamo do Viedenskej Univerzity, po ceste však ešte stretli ďalších záujemcov, no a keď sa konečne dostali do Audimaxu na Univerzite, bolo ich 500. Pričom na rannom proteste sa stretlo 50 ľudí. Keď sa správa o protestoch rozšírila, začalo prichádzať stále viac a viac ľudí, teraz máme tým pádom asi 50 000 podporovateľov. Čo je po 9 dňoch protestov celkom fajn číslo.

Máte nejaké problémy s vedením univerzity?
Vlastne sa celkom snažia spolupracovať, v tom zmysle, že nezavolali políciu aby nás všetkých odtiaľto vyhodili. Avšak, nespravili absolútne nič aby vyšli v ústrety našim požiadavkám. Keď už sme pri tom, musím spomenúť, že problém vysokého školstva sa nezačal na univerzitách. Mnohé problémy sa tak isto týkajú aj profesorov a zamestnancov škôl, pretože sú vytláčaní zo škôl vládou. Preto sú naše požiadavky adresované viac vláde ako vysokým školám. Každopádne by bolo od nich pekné keby nám vyjadrili nejakú podporu. Za posledných pár dní, sa udiali nejaké „prvé krôčiky“ podpory od vedenia školy smerom k nám. Začína nás podporovať stále viac a viac akademikov. No zatiaľ nás oficiálne podporuje iba vedenie Umeleckej Univerzity.

Pred pár hodinami, sme cez internet obdržali pomerne urážlivú ponuku. Hahn (minister školstva, pozn. BM) uviedol, že je ochotný použiť celý svoj núdzový balíček, ktorý činí asi 37 miliónov eur. Čo je úplné šialené, pretože suma potrebná na vykonanie ozajstnej zmeny by bola asi pár miliárd.

Úprimne, potrebujeme aby boli 2% ekonomickej sily našej krajiny vložené do školstva, zatiaľ to je niekde okolo hranice 1%.

Koľko rakúskych univerzít sa pridalo k protestom? Sú nejaké univerzity, ktoré sa k protestom vyslovene nechcú pripojiť?
Nie sú žiadne univerzity, ktoré otvorene povedali „toto my robiť nebudeme.“ Napriek tomu je jedna študentská skupina menom „AG“, ktorá tvrdí, že protesty nie sú správnym riešením problému, ale sú len menšinou v porovnaní s našimi počtom. Napríklad na Facebooku má naša skupina asi 15 000 členov (k dnešnému dňu má skupina vyše 30.700 členov, pozn. BM), ich nemá viac ako 2000.
„AG“ je plná podporovateľov Rakúskej Národnej Konzervatívnej Strany. Už sme párkrát boli svedkami toho, že „AG“ podporovalo nejaké protesty pri ich začiatkoch, no neskôr sa protestujúcim obrátili chrbtom, samozrejme, že im to nariadila materská strana.

Aké su vaše požiadavky a ako čakáte, že celá vec dopadne?
Nechceme aby boli splnené len naše ekonomické požiadavky, oveľa radšej by sme znova získali univerzity, pretože pre nás sú univerzity miestami vzdelávania a slobodného myslenia, teda niečoho, čo sa tu už vôbec nedeje. Univerzity v Rakúsku sú už len ako obyčajné školy, nemôžete sa rozhodnúť aké kurzy chcete študovať, jednoducho musíte nasledovať striktný rozvrh. Nedostáva sa vám už všestranného vzdelania, jednoducho ste trénovaní do svojho budúceho zamestnania. Taktiež si vďaka „bolonskému procesu“ už nikto nemôže byť istý, že dostane magisterský titul, možno dostanete len bakalára a to nie je v Rakúsku žiadna sláva.

Toto vlastne nie je len lokálnym problémom Rakúska. Deje sa to po celom svete. Zoberte si Anglicko, kde máte nemenné rozvrhy čo musíte urobiť. Alebo Nemecko, kde máte veľmi striktné kritéria pre zápis do kurzu, musíte už vlastne byť géniom keď sa prihlasujete, namiesto toho aby z vás urobili génia na univerzite. So správnym systémom a krúžkami môžete hocikoho vzdelať a dať mu dobrú perspektívu. Musíte im ale dať slobodnú voľbu. A práve pre toto sa snažíme aby sa k nám pridali aj univerzity mimo Rakúska. Takže hocijaká skupina študentov, ktorá začne okupovať univerzitu, hocikde na svete má našu podporu.

A aké sú zatiaľ reakcie vlády?
No, na toto sa naozaj ťažko odpovedá, pretože postoje vlády sa menia každý deň. Zatiaľ čo sa nás Strana Zelených snaží podporovať, pre sociálnych demokratov musí byť naozaj ťažké vyjadriť nám nejakú väčšiu podporu, keďže sú v koalícii s národnými demokratmi. Zo začiatku Hahn tvrdil, že to je len lokálny problém, no neskôr keď už bolo okupovaných viacero univerzít ponúkol vyjednávania, ale len pod podmienkou, že bude jednať s oficiálnymi predstaviteľmi protestujúcich. Našťastie žiadnych oficiálnych reprezentantov nemáme, keďže tieto protesty sa týkajú všetkých študentov, nie len reprezentantov. Hahn taktiež zverejnil tú svoju už spomínanú nechutnú ponuku na 37 miliónov, ktorá je, ako hovoríme v nemčine - „malá kvapka na horúcom kameni.“

Koľko študentov okupuje momentálne túto budovu ? A koľko ďaľších ľudí vás sem chodí denne podporovať?
Štandardne tu máme asi 1 500 okupujúcich, ktorí sú priamo tu na mieste. Potom je tu ďalších asi 1 500 okupantov, ktorí jednoducho prídu kedy sa im chce, chodia na diskusie, no nezostávajú tu dlhšiu dobu. Taktiež máme online kanál, ktorý monitoruje všetko, čo sa deje, na ktorom býva konštantne minimálne 2 000 ľudí. Niekedy dokáže toto číslo narásť až na 4 či 5 000 ale to len zriedka, napr. pri dôležitých diskusiách. Taktiež sú okupované aj ďalšie fakulty Viedenskej Univerzity, kde býva asi 800 ľudí. Takže je nás celkom veľa. Ale, samozrejme, vždy sa nám hodia ľudia, ľudí nikdy nie je dosť.

Myslím, že môžeme bezpečne povedať, že tu bolo 20-30% ľudí z Viedenskej Univerzity, samozrejme, že nie naraz, pretože VU má dokopy 70 000 študentov.

Všimli sme si, že vo vedľajšej miestnosti (Audimaxe) prebiehajú diskusie, aké sú ich hlavné témy?
Ich rozpätie sa ťahá od univerzitnej politiky, až k národnej a medzinárodnej politike. Myslím, že každý si tu uvedomuje, že my, študenti, sme aktívnou súčasťou spoločnosti, a preto sa nechceme zameriavať iba na problémy univerzít, ale Konzervatívna strana a AG tvrdia opak.

Zapájajú sa do diskusií aj profesori?
Stále sa nám dostáva väčšej a väčšej podpory od profesorov, napr. včera sem prišlo asi 100 profesorov a vyjadrili nám podporu, a ich počet stále rastie. Je to však úplne prirodzené, pretože je to rovnako problém, ktorý sa týka profesorov ako aj študentov. Musia učiť davy 600 až 800 ľudí, to jednoducho dokáže zobrať všetku radosť z učenia. Nemôžu dopodrobna prediskutovávať témy l tomu majú naozaj malý rozpočet na výskum, vždy keď chcú robiť nejaký výskum je v tom veľa súperenia, kvôli čomu sa profesori navzájom neznášajú a harmónia zaniká.

Ok, mám poslednú otázku. Sú tieto protesty a okupácie, nie len na univerzitách ale po celom Rakúsku, organizované samotnými študentmi, alebo sa angažujú aj nejaké politické strany alebo hnutia, ktoré sa snažia prebrať kontrolu nad protestmi?
Myslím, že to by bolo celkom márne. Dôvod, prečo sú politici takí vystrašení protestmi je, že dokážeme organizovať veľké masy ľudí a pritom dať každému hlas. Máme nejakú hierarchiu, ale tá sa mení každý deň. Nikdy nenechávame rovnakých ľudí vo vedení, pretože každý má k protestom čo povedať.

Samozrejme, že čím dlhšie je Audimax okupovaná, čím viac univerzít obsadzujeme, tým sú nove okupácie organizovanejšie. Žiadna politická strana tieto protesty neorganizovala. Vždy to bol veľký počet študentov, ktorí to robili viac menej spontánne, a to je jedna z najdôležitejších vecí ohľadom týchto protestov, pretože veľký počet ľudí ukázal, že niečo so vzdelaním v tejto krajine nieje v poriadku. A teraz nás už nikto nemôže umlčať.

Pýtal som sa to kvôli tomu, že sme tu videli veľa marxistických a trockistických plagátov...
...rozumiem tejto otázke veľmi dobre. Samozrejme, tým, že žiadame viac od spoločnosti ako od univerzít, priťahujeme viac ľudí z „ľavej strany politického myslenia.“ Avšak, si nemyslím, že by to bolo až také zlé, pretože všetko, čo sú konzervatívci schopní robiť a vravieť je: „ chceme elitu, chceme elitu, chceme elitu.“ A to je presný opak toho čo chce väčšina študentov. Pretože väčšina študentov si uvedomuje, že iba elita môže študovať, a práve to nechcú.

Ďakujeme za rozhovor.
My ďakujeme za váš záujem a je naozaj pekné, že sa zaujímajú aj ľudia z iných krajín.

Žiadne komentáre: