nedeľa 16. novembra 2008

Policajná šikana na squate Cibulka

Kolem desáté hodiny se rozblikaly displeje mobilních telefonů: Policie vyklízí Cibulku. Na místě bylo kolem sedmi policejních aut, v záloze čekaly antony. Zadrženo bylo přímo v objektu šest nebo sedm lidí. Oficiální důvod šťáry: na Cibulce se prý mohl skrývat pachatel násilné trestné činnosti.

Na Cibulku (Praha-Košíře) jsme dorazili kolem pul jedenacte. Tou dobou uz byla policie zhruba pul hodiny v domě. Zevnitř se občas ozval výkřik a ven probleskovala světla baterek. Na dvoře stál jeden z obyvatel Cibulky, rozkročený a opřený o zeď, dva policisté ho šacovali.

"Dostali jsme oznámení, že se zde skrývá pachatel čtyř loupežných přepadení, který napadal ženy na Plzeňské," vysvětlil nám důvod zásahu jeden z policistů. Po příjezdu policie podle něj tři z místních vylezli na střechu a sborově házeli po policistech dlažební kostky. Podle svědků k ničemu takovému nedošlo.

Policie poté začala obyvatele Cibulky vyvádět ven z areálu - celkem šest nebo sedm lidí - a naložila je do přistavených aut. Bránu statku uzamkla řetezem. Jeden ze zadržených měl rozbitý nos. Policie tvrdí, že má ve svých řadách dva zraněné.

Na parkovišti došlo k menšímu konfliktu. Když dorazily další sympaticky aktivní posily na podporu squatterů, které zablokovaly odjezd aut. V tu chvíli bylo na místě kolem třiceti lidí, kteří se sjeli na místo v opravdu krátkém čase. Policie situaci neunesla a začala se chovat agresivně. Jeden člověk byl svévolně napaden, což je zaznamenáno na kameru. Jeden z policistů, též natočený na kameru, neměl viditelně umístěné číslo.

Policie nijak nereagovala na námitku, že se dopoustila nezákonného jednání, když vstoupila na cizí pozemek bez souhlasu jeho majitelky. Ta telefonicky potvrdila, že o žádném zásahu neví. Policie ani během dalších diskusí nebyla schopná prokázat, že měla oprávnění ke vstupu, ani se nechtěla vyjádřit, zda takové oprávnění dostala.

Po zhruba dvacetiminutovém jednání odvezla policie zadržené na služebnu v Běhounkově ulici, kam se přesunuli i všichni, kdo přišli squattery podpořit. Před služebnou došlo k dalšímu konfliktu, při kterém byli zadrženi další dva lidé.

O tom, jak to probíhalo na služebně, zatím nejsou informace. Velitel služby, který se jal diskutovat s aktivisty, nebyl schopen určit počet lidí uvnitř, ani to, zda někomu z nich bylo/bude sděleno obvinění.

Situace se postupně uklidnila a lidé začali od služebny odjíždět. Na místě zůstala "hlídka" připravená poskytnout zadrženým "první pomoc" poté, co budou propuštěni.

Více info později.

Buďte pozorní. Razie na Cibulce přichází krátce po podivném dění na Miladě. Podporujte své squaty!

koro
zdroj: a-kontra.net
ďalšie info: czechtek.bloguje.cz

Žiadne komentáre: