nedeľa 23. januára 2011

Spomienková akcia k tretiemu výročiu úmrtia Jána Kučeru v Humennom


V sobotu popoludní sa zišlo v Humennom niekoľko antifašisticky zmýšľajúcich ľudí, aby si uctili pamiatku tretieho výročia úmrtia Jána Kučeru z Příbramu, ktorý bol zabitý neonacistom. Ján Kučera bol mladým človekom a taktiež bol skinheadom. Odmietal sa stotožniť s nečinným postojom voči neonacizmu a proti ich prejavom bojoval. Nebál sa otvorene vyjadriť svoj negatívny postoj k neonacistom ako to bolo aj 18. januára 2008, kedy na neho zaútočil příbramsky neonacista Jiří Fous, ktorý proti nemu použil bodnú zbraň a následne po dvoch dňoch v nemocnici v nedeľu 20. januára svojim zraneniam podľahol.


K tejto smutnej udalosti sa rozhodla Autonómna Antifa východného Slovenska zorganizovať dňa 22. januára spomienkovú akciu na počesť Jána Kučeru a zároveň si uctiť jeho pamiatku. Spomienková akcia prebiehala na miestnom mestskom cintoríne, kde sme si uctili jeho pamiatku a následne sme sa presunuli do ulíc vylepiť plagáty, aby sa aj nezainteresovaná verejnosť zamyslela nad následkami neonacizmu. Spomienka prebehla v kľudnej, príjemnej atmosfére aj keď smútočnej.

Vždy sme zastávali a budeme zastávať názor, že ,,nebyť fašistom nestačí“ a je potrebné bojovať proti tejto zvrátenej ideológii vždy a všade. Neonacistom treba dať jasne najavo, že v našej spoločnosti nemajú žiadne miesto. Situácia sa však sama nezmení, ak sa tomu budeme len nečinne prizerať a tolerovať im ich nechutné činy. Záleží na každom jednom z nás ako sa k tomu postavíme a Ján Kučera sa nebál postaviť za svoj názor voči neonacizmu. ČESŤ JEHO PAMIATKE!!! NEZABUDNEME!!! NEODPUSTÍME!!!



1 komentár:

Anonymný povedal(a)...

Palec hore.

afa st